Menu Close

Langkah Demi Langkah cara buka kedai online anda sendiri

buka kedai online

Tentu anda ada impian nak ada kedai online anda sendiri.Halangan utama untuk buka kedai online anda sendiri ialah kos untuk upah web designer tu amatlah mahal.Sebenarnya anda sendiri boleh buat kedai online sendiri dengan panduan langkah demi langkah yang akan saya share kat bawah ni.

Dengan pengetahuan ini...mungkin anda sendiri boleh buat servis bina web online untuk pelanggan anda pula.Sekarang ini permintaan untuk web ecomerce ini semakin tinggi.

Apa itu Kedai Online?

Kedai online ialah tempat untuk anda menjual barang secara online.Contoh macam Lazada dan Shopee.Kalau anda pernah beli kat Lazada atau Shopee tu...merupakan salah satu kedai Online.Bahasa mudah ialah laman web jualan anda sendiri.

Tutorial ni akan tunjukkankan anda langkah yang mesti anda buat untuk bina kedai online anda sendiri seperti laman web Shopee atau Lazada.

Banyak faedah yang bakal anda perolehi jika membuka kedai online anda sendiri.Antaranya

  • Tak perlu bersaing.Kalau anda gunakan platform lain untuk buka kedai online anda...anda terpaksa bersaing dengan seller lain.
  • Boleh kumpul database anda sendiri dan menjadi hak mutlak anda.bebas risiko kita kehilangan database pelanggan kita.
  • Bebas risiko kedai kita kena black list...banyak Terma dan Syarat yang terpaksa kita patuhi jika buka kedai kat Shopee ,Lazada,Ebay atau sebagainya.
  • Kos adalah minima...Bayaran yang kita terima direct masuk akaun kita tanpa perlu tunggu release paymen dari pemilik kedai....

Dengan memiliki kedai online sendiri...Anda bebas untuk buat ape pun kat kedai anda.

Kalau nak buat kedai online anda sendiri ni tak susah...senang je....Jom kita explore step apa yang perlu anda buat.

Step 1-Beli Domain Dan Hosting

8e04bc103d198e00051aca336e9fca7b.png

Domain ialah nama laman web atau dalam bahasa yang mudah ialah alamat kedai online anda.Pelanggan akan taip nama kedai anda sekiranya nak kunjungi kedai anda.

Hosting pula ialah tempat anda simpan File digital anda.Mudah nak faham ialah ruang kedai anda.itulah tempat anda nak susun barang niaga anda,letakkan pekerja dan sebagainya.

Terdapat banyak pilihan tempat yang kita boleh sewa hosting.Antaranya ialah Fascomet,Hostinger  dan sebagainya.

Tapi untuk tujuan pembelajaran saya syorkan anda pilih GDI dan gunakan extenson domain ".WS".Ini kerana anda diberi free trial selama 7 hari dan anda akan dapat USD25 atau RM100 learning bonus.

Boleh daftar dengan Kat Web GDI dengan KLIK DISINI.Gunakan extenson .Ws.

Tapi kalau terus nak buat...bolehlah guna hosting Fastcomet...KLIK Disini untuk daftar.

Bila selesai buat pembelian domain dan hosting....Bolehlah mula step 2

Step 2-Install WordPress

Anda boleh rujuk dengan hosting Provider yang anda langgan tentang cara nak install wordpress.

jangan bimbang...tak perlu buat ape2 coding pun..Semuanya secara Auto sahaja.Masukkan maklumat tertentu dan klik install sahaja.

How-to-Install-WordPress-Manually-%E2%80%93-The-Famous-5-Minute-Install-1240x623.jpg

Step 3-Pilih Theme Kedai Online Anda.

2Q==

Selepas install wordpress anda...login ke dashbord website anda.

lepas tu pilih theme yang anda fikirkan sesuai untuk kedai online anda.

kat menu klik kat bahagian "Theme">"ad New

seterusnya view dan pilih lah theme kegemaran anda.Setting ape yang perlu.

Step 4-Install Plugin Woocomercce

installing-woocommerce.png

Plugin ni lebih kurang macam pekerja kat dalam kedai kita...Plugin ni akan automasikan kerja yang akan kita arahkan.

Antara pluggin yang penting yang mesti anda install antaranya...

  • Woocomerce
  • SEO plugin
  • Social Share Plugin
  • Pretty Link Plugin
  • Google analytic.

untuk install plugin diatas...anda klik Pada Plugin>add New.

lepas itu search plugin,pilih salah satu dan install...

Setting plugin ikut arahan web.

Step 5-Masukkan maklumat barang jualan Anda.

pdp_2x.png

Bila dah selesai proses diatas barulah anda boleh mula masukkan maklumat barang jualan anda.

Kat menu ...klik pada bahagian Product>add new.

Masukkan maklumat barang termasukkan gambar product anda mengikut ruangan yang disediakan pada web ituPublish bila dan selesai.

anda boleh edit kemudian jika tak berpuas hati...

 

Selesai sudah kedai anda.

Ini adalah contoh kedai online saya...

https://bestlink.my-klik.com/

Jika anda nak tutorial langkah demi langkah dalam bentuk Video....saya syorkan anda boleh rujuk kat saudara Zyan.

Beliau pakar dalam buat website ecomerce.Beliau telah sediakan tutorial lankah demi langkah dengan lebih detail.

Anda boleh rujuk kat website ini.....Klik Disini

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *