Menu Close

Kerja dari rumah yang boleh dibuat untuk tahun 2020 ini.

Banyak kerja yang boleh dibuat dari rumah pada masa ini.2020 adalah tahun paling mencabar kerana covid-19...ramai yang terputus punca pendapatan terutama ..mereka yang bergantung sepenuhnya kepada pendapatan harian...seperti peniaga tepi jalan,peniaga pasar malam,pekerja kontract dan sebagainya.

Time PKP ni banyak perniagaan terpaksa ditutop dan ramai antara kita hilang punca pendapatan.Oleh itu kita terpaksa cari alternatif untuk cari atau tambah pendapatan tanpa perlu keluar dari rumah.Sebenarnya banyak kerja yang boleh kita buat dari rumah.

Dengan bantuan teknologi yang ada pada masa ini membolehkan kita bekerja dari mana sahaja asalkan ada akses ke internet.Jadi dalam artikel ni saya nak nak share antara kerja yang kita boleh buat dari rumah.

Apa yang penting adalah anda mempunyai akses ke internet.Sebab kerja ini memerlukan anda bururusniaga melalui internet.Namun ia bukanlah masalah utama kerana rata-rata tempat dah ada internet...jadi tak ade masalah.Saya doakan semoga perkongsia ini memberi anda idea bagaimana yang boleh anda buat untuk tambah pendapatan.

Keperluan asas untuk bekerja dari rumah.

Cadangan ini sesuai jika kawasan rumah anda mempunyai akses kepada Internet.Tak semesinya anda mempunyai laptop atau PC...Sekadar HP yang anda boleh whatsapp pun dah memadai.

Berkenaan modal pula bergantung kepada kemampuan anda.Boleh aje bermula dengan tanpa modal.Modal terbesar ialah komitmen anda sendiri untuk fokus terhadap kerja anda.Jom kita tengok ape yang kita boleh buat kat rumah...?

Jika sebelum ini anda berniaga di pasar malam atau tepi jalan,Anda boleh menjual hanya dari rumah dengan masak dan upah runner hantarkan kepada pelanggan.Boleh buat promosi di facebook dan whatsapp grop atau mana sahaja medium setempat.

Anda boleh samaada guna khidmat runner sendiri atau food panda dan sebagainya.Masah mengikut tempahan sahaja.Jadi sedikit sebanyak dapat sumber income.

Jika anda ada kemahiran memasak,boleh buat kursus memasak.Jika ada kemahiran buat grafik...boleh ambil upah buat grafik...Jika ada kemahiran menulis...boleh buat blog atau buat ebook sendiri dan di jual.

Antara tempat yang anda boleh promosiĀ  servis anda untuk ambil upah buat servis ialah laman web Fiver.Boleh explore sendiri ikut kemahiran anda.Dan yang best ianya percuma sahaja.

Dropship ialah anda menjadi ejen untuk menjual barang orang lain.Anda mengambil untung melalui harga jualan berbanding harga dari pembekal.Senang cerita tolong menjual barang orang lain.Harga jualan anda yang tentukan.Anda bayar harga modal sahaja sebaik berjaya buat jualan.

Terdapat banyak laman web dropshiping yang bekalkan barang untuk anda jual.Seperti Alibaba,aliexpress dan banyak lagi.

Anda boleh list kat Shopee atau Lazada,Bila ada tempahan ...buat order dan hantar terus kepada pelanggan.Anda tak perlu pack dan pos barang pun.Pembekal akan buat untuk anda.Boleh baca cara buat Bisnes shopee kalau nak tahu tahu caranya atau artikel ini jika nak list kat lazada.

Jika Dropship untuk barang fizikal...Affiliates pula untuk produk digital.Sama seperti dropship anda hanya perlu promosi sahaja produk...Pemilik produk akan bayar komisen setelah anda berjaya menjual barang mereka.

Afiiliate lebih mudah kerana anda hanya perlu promosi sahaja.Tak perlu pening nak fikir urus order,hantar stock kerana semuanya pemilik produk yang akan buat.

Apa yang perlu lakukan hanyalah promosi link anda setelah daftar sebagai affiliate produk itu.

Jika anda serius nak buat affiliate bolehlah belajar dengan saudara Rahman Basri. Beliau telah sediakan panduan step by step cara buat affiliate yang diberi nama "Sistem Jualan Pro".

rahmanbasri.png
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *