Cara Buat Duit Dengan Menjadi Penulis. - My Klik
Menu Close

Cara Buat Duit Dengan Menjadi Penulis.

cara-buat-duit-dengan-menulis
Spread the love

Jangan sia-siakan hobi anda yang suka menulis.Hobi anda itu boleh beri anda extra income.Boleh buat duit tambahan dan boleh beri pasif income.Kalau nak tahu cranya...teruskan pembacaan anda.....

Menjadi penulis ni bunyi macam formal saja.....ye la macam saya memang minat menjadi penulis tapi b.malaysia pun lintang pukang....apatah lagi nak jadi penulis....

Sebenarnya anda tak perlu jadi pakar bahasa pun untuk jadi penulis...Yang penting ada minat dan keazaman untuk sentiasa perbaiki dan belajar.

Bertuahnya zaman sekarang ni banyak cara yang boleh anda salurkan minat atau hobi menulis anda dalam pelbagai medium.Seperti social media,ebook,publisher bebas atau medium milik anda sendiri.

Saya nak share cara yang boleh anda cuba untuk hasilkan income dengan menjadi penulis.Semoga dapat bantu anda buat duit extra dengan menjadi penulis...

Ada banyak cara yang boleh anda buat ....antaranya.......

#Menulis Artikel Berbayar

Jika anda mahir menulis...anda boleh memohon sebagai penulis bebas kat pemilik majalah,surat khabar,pemilik blog tertentu.Contoh macam siakapkeli,ohbulan dan banyak lagi.Mereka akan bayar setiap artikel yang anda sumbangkan dalam bentuk royalti atau upah.

#Buat cerpen atau Novel.

Kalau anda pandai buat novel atau cerpen ...anda boleh hantar naskah anda kepada penerbit untuk diterbitkan.Jika karya anda anda akan dapat hasilkan pendapatan pasif dari hasil royalti.

Ianya tak terhad kepada novel atau cerpen sahaja...Anda boleh buat buku ikut niche atau kepakaran anda.Samaada buku motivasi,buku panduan,buku ilmiah dan sebagainya.

#Buat Blog

2 cara diatas memerlukan anda anda mahir menulis....Tapi cara buat blog ni tidak memerlukan kemahiran yang tinggi.Anda bebas nak tulis macammana sekalipun kerana anda gunakan medium anda sendiri.

Cara diatas anda terpaksa ikut syarat penerbit untuk terbikkan karya anda.Tapi dengan blog ni...anda bebas sebab guna medium anda sendiri...

Dan nak buat blog tu taklah susah sangat..Kalau nak percuma boleh guna...blogspot atau wordpress.

kalau nak berbayar boleh cuba beli kat Fastcomet atau Hostinger ni.Kos dalam rm150 kebawah untuk setahun.

Nak tahu cara buat bolehlah berkursus dengan KursusWebsiteOnline.com PERCUMA sahaja.

Melalui blog tu boleh lah anda letak banner iklan atau jual produk anda sendiri kepada audien anda.

#Menjadi Penulis Sambilan(Freelancer)

Ambil upah menulis artikel atau servis menulis ayat iklan.Anda boleh cari mereka yang memerlukan khidmat anda di lan web seperti Fever.com

#Terbitkan Ebook sendiri.

Anda boleh tilis dan terbitkan sendiri dalam bentuk Ebook.Anda boleh samaada nak jual sendiri atau bagi pihak lain jual.

Anda boleh jual sendiri atau boleh bagi orang lain jual.Terpulang kepada anda bagaimana nak pasarkan.

Selain itu anda boleh jual ebook anda kat Amazon Kindle book.Anda boleh belajar dengan bro Faqimi Fauzi bagaimana beliau jana 4 hingga 5 angka sebulan dengan terbitkan ebook kat Amazon Kindle Book.Anda boleh rujuk kat sini

Kalau anda serius nak belajar cara yang betul....boleh rujuk kat sini. Saya harap anda dapat sesuatu hasil dari perkongsian ini.

boleh komen kat bawah kalau anda ada idea lain...atau pengalaman anda sediri...kita sama-sama belajar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *