Langkah Demi Langkah Cara Nak Automasikan Jualan Anda Dengan Website. - My Klik
Menu Close

Langkah Demi Langkah Cara Nak Automasikan Jualan Anda Dengan Website.

Cara Automasi Jualan dengan Website
Spread the love

Tahukah anda dengan website kita boleh automasikan jualan produk kita?Tak perlu layan tel,whatsapp dan sebagainya.Tapi bagaimanakah caranya ?

Bayangkan,kita selalu dapat email alert beritahu jualan masuk ja....Tak perlu nak layan whatsapp bagai,bersoal jawab dalam tel ,berjumpa belanja minum semata-mata nak close satu sale je...

Jadi dalam artikel ni saya nak share apa yang boleh anda buat untuk automasikan jualan anda.Jadi anda bolehlah rilek sikit bila dah tahu caranya.

Fahami Proses Jualan.

Adalah lebih baik kenal pasti keseluruhan proses jualan dilakukan.Ini Penting supaya kita tahu apa penyelesaian yang kita boleh guna untuk automasikan jualan.

Kita boleh bahagikan tiga kategori proses yang penting sebelum jualan dapat dilakukan iaitu

  1. Permintaan
  2. Penyelesaian
  3. Jualan.

Permintaan.

Orang membeli sesuatu kerana nak selesaikan masalah mereka.Malas basuh baju...merka pun cari mesin basuh baju atau ke kedai dobi.Motor rosak...mereka cari pomen...

Jadi anda kenal pasti masalah dan penyelesaiaan masalah mereka .Bila dah dapat ....tawarkan untuk selesaikan masalah mereka dengan produk atau servis yang boleh dijual kepada mereka.

Dalam bab ni kita kena cari orang yang boleh kita bantu selesaikan masalah mereka.Maksudnya marketing atau promosi.Bahasa mudahnya ...kita kena cari custumer kita.

Ada banyak cara nak cari custumer kita...buka kedai ditempat ramai orang,edar flyer ,jual kat pasar malam atau dai rumah ke rumah.Semua itu penat kalau nak buat sorang.....

Penyelesaian.

Sebelum kita membeli sesuatu,,,kita mesti tahu serba sedikit barang yang kita nak beli.Sekurangnya cara guna,bagaimana ia boleh selesaikan masalah kita,apa jaminan dan sebagainya.

Jadi tugas kita ialah sediakan dan bantu mereka dengan berikan segala maklumat pentung untuk memberikan kepercayaan mereka untuk membeli melalui kita.

Bila mereka dah ada kepercayaan baru mereka sanggup membeli sesuatu yang kita tawarkan.

Jadi dalan kategori ni antara proses yang mesti kita hadap ialah...

  • Sediakan info barang kita.
  • bina kepercayaan pelanggan dengan kita.

Bina kepercayaan ini merupakan satu proses yang paling kritikal.Kita kena rajin layan custumer samaada melalui whasap,panggilan tel dan sebagainya.

Jika tak ada skill ini....custumer akan cari orang lain.rugilah kita.

Jualan

Bila dah ada jualan...anda kena uruskan pula cara bagaimana nak terima bayaran dan penghantaran barang.

Proses ini taklah serumit pada proses diatas.Tapi jika anda dapat mudahkan pelanggan untuk membeli maka pelanggan lagi suka membeli dari anda.

Jadi dalam kategori ni anda akan lalui proses ini iaitu

  • terima bayaran pelanggan
  • pengesahan bayaran.
  • penghataran barang kepada pelanggan.

lagi banyak jualan lagi banyaklah kerja yang terpaksa hadap...

Cara Nak Automasikan Jualan.

Cara yang saya cadangkan ini ada yang free dan ada juga yang berbayar.Anda boleh sesuaikan dengan bisnes atau produk anda.

Paling best bisnes anda akan dapat lebih banyak pelanggan dan lebih jualan dengan cara kita automasikan jualan.

Apa yang boleh kita buat ialah kita bina sistem untuk bantu kita buat jualan secara auto.Kita setting,isi minyak tekan suis dan sistem akan buat sale kat kita.Kita hanya moniter sistem sahaja supaya berjalan dengan sempurna.

Jadi dibawah ini saya cadangkan anda belajar dan guna "TOOL" tertentu untuk automasikan jualan anda.

Jom kita lihat caranya......

Tool Untuk marketing.

Tool ini anda boleh guna untuk automasikan kerja mencari pelanggan kita.Anda boleh guna tool ini antaranya:

  • Google Ads-Berbayar-Google akan cari bakal pelanggan kita.
  • FB Ads-Berbayar-FB akan cari pelanggan kita.
  • Fboom-Berbayar-Fboom akan automasi kerja iklan di FB secara percuma.

Seterusnya Anda perlu sediakan Web Jualan untuk minimakan proses jualan.Dengan sebuah website anda boleh

  • Sediakan segala maklumat yang diperlukan untuk pelanggan anda.
  • Boleh kumpul database untuk email marketing atau ke whatsapp atau telegrame.
  • Boleh terima pembayaran dari pelanggan dan pengesahan secara auto.

Untuk belajar buat website tak la susah sangat.Kalau nak belajar boleh daftar di KursusWebsiteOnline.com.Percuma sahaja.

Untuk kumpul database anda boleh guna

  • FB group-free
  • Whatsapp group-Free
  • Telegrame group-Free
  • Trafficwave-Berbayar-Email marketing

Database ini penting untuk kita bina trust dengan pelanggan kita.Selain itu automasi kerja yang sama dalam memberi maklumat kepada setiap kali ada pelanggan baru.

Akhir sekali ialah kaedah yang perlu kita sediakan ialah kaedah untuk terima bayaran dan penghantaran produk kita kepada pelanggan.

Untuk proses ini anda boleh guna :

Kita boleh integrasikan sistem mereka kedam website kita.pengesahan pembayaran dan penghantaran produk dapat di buat secara automatik.

Jika anda fokus menjual satu produk sahaja,anda boleh guna ONPAY Atau ORDERSINI.Ini kerena mereka telah sediakan

  • website dalam bentuk landing page
  • emailĀ  marketing
  • Payment gateway

Jadi lagi senang.anda boleh rujuk web mereka untuk tahu maklumat lanjut.

Kesimpulan

Dengan teknologi yang ada sekarang,kita boleh automasi proses jualanĀ  kita.Apa yang penting kita kena belajar mengaplikasikan tool tertentu untuk mudahkan kerja kita.

Keperluan utama untuk automasi kerja jualan produk kita ialah sebuah laman web.Dalam web tu anda masukkan tool seperti yang dinyatakan diatas.Jadi anda cuma moniter prestasi sahaja.Perbaiki apa yang perlu.

Kalau tak keberatan anda boleh share apa tool yang anda guna untuk kerja automasi jualan bisnes anda di ruangan komen....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *