Menu Close

Cara Menjual Di eBay – Belajar Langkah Demi Langkah‎

cara menjual di ebay

Nak tak...Belajar Teknik Mudah Jana Pendapatan 5 Angka di eBay?Balajar Cara Mudah Jana Pendapatan RM20K dengan hanya Jual Barang Tempatan Ke Luar Negara.Ya...jual barang tempatan macam milo,teh,chocklat,ikan bilis dan banyak lagi.

Ebay merupakan laman web ecomerce paling lama dan ramai pengikutnya.Kita sebenarnya boleh mengambil pahagian sebagai seller dan turut boleh membuat julan melalui laman web mereka.

Ramai yang telah berjaya menjana penadapatan hasil daripada jualan di ebay.Yang menariknya dengan hanya menjual barang tempatan sahaja.

Jom kita tengok antara barangan tempatan yang dijual di ebay...

Anda juga boleh menjual barang melalui kaeda h Dropship iaitu dengan membeli daripada marketplace seperti Alibaba,Shopee,AliExpress dan sebagainya.

Anda pilih barang di marketplace tersebut dan list ke ebay.Dibawah antara barang yang dijual di ebay melalui kaedah dropship.

Harga Di Ebay

Harga di AliExpress

Jom Kita Kira Untung

Harga

Ebay = $8.07 + Free Postage

Aliexpress = $4.29 + Free Postage

Net Profit = $3.78

251 Kali Terjual

Total Profit

251 x $3.78 = $948.78

$948.78 dalam Ringgit = RM3929.37 

Kelebihan Berniaga Di Ebay.

first-steps-how-to-start-an-online-business_229725829-1-1-768x466

Antara kelebihan berniaga di ebay ialah

  • Tak perlu simpan stock.Risiko kerugian barang tak laku dapat dihindarkan.Beli bila ada jualan dilakukan sahaja.
  • Tak perlu sibuk reply PM/Whatsapp.Pembeli di Ebay kebiasaannya dah tahu cara berurusan melalui ebay berbanding malaysia yang masih bergantung cara lama.
  • Tak Perlu buat iklan mahal-mahal.Market ebay sangat besar...Ebay akan bantu pasarkan barang anda tanpa perlukan anda buat iklan.
  • Tak perlu modal ribu-ribu..Bila jualan ada baru anda pergi beli barang.
  • Boleh dijalankan secara part time dan di mana sahaja. Asalkan ada internet anda dah boleh buat.
  • Untung yang besar.Kalau anda rujuk gambar tadi pasti anda faham bagaimana nak buat untung dengan menjual di ebay.

Cara Nak Mula berniaga di ebay.

Antara perkara yang perlu di lakukan ialah

daftar akaun seller ebay

daftar akaun paypal dan linkkan ke ebay akaun seller

listing barang yang ingin dijual

tunggu sale masuk..

bila ada sale .....uruskan penghantaran atau buat order jika dropship .

ebay akan bayar kepada anda selepas pelanggan terima barang.

 

Tetapi AWAS!!

ianya taklah semudah diatas kalau anda masih newbie.Anda akan hanya lakukan kerja yang sia-sia jika lakukan tanpa ilmu.Lebih malang lagi akaun akan menghadapi risiko di ban oleh Ebay.

Cabaran Berniaga di Ebay

Setiap perniagaan mempunyai cabarannya tersendiri...begitu juga dengan berniaga di ebay ini.

Antara cabaran berniaga di ebay ialah

  • Perlukan kemahiran research produk yang laris dijual di ebay.Jika anda fikir semua barang senang dijual di ebay....anda silap.
  • Persaingan yang tinggi.Anda perlu pandai mengatasi pesaing dalam ebay.Jika anda bijak...anda masih boleh menjual pada harga mahal dari pesaing .
  • Copy Writing yang boleh bantu buat jualan di ebay.Bab ni ..kalau tak pandai..bisnes tak ke mana...di ebay copy writing dia lain sikit...kalau tak kena gaya...listing anda ada kat page belakang la....alamat sale tak masuk.
  • Agak teknikal untuk listing barang....part ni amat teknikal bagi anda yang newbie.macam mana nak kira kos dilivery,harga jualan dan banyak lagi....pening di buatnya.

Sebenarnya ada banyak lagi...saya pernah juga daftar dan cuba buat sendiri....last sekali akaun telah di ban aleh ebay...ha-ha...baru list satu barang terus kena ban...

Bagaimana nak buat Bisnes Ebay dengan Betul?

curiosity-clipart-1

Cara paling baik dan cepat ialah belajar dengan seseorang yang sudah ada pengalaman dan pernah menjana income melalui bisnes Ebay..

Dengan belajar dari mereka ini kita tak perlu lagi kesilapan dan dapat jimatkan kos dan masa.

Kita tak perlu lagi buat kesilapan yang pernah mereka lakukan.

Kita boleh tahu cara mereka cari barang yang laku keras untuk dijual.

mereka boleh tunjuk cara nak research barang yang laku...kat mana nak dapat barang dan sebagainya.

kalau anda serius nak belajar ...saya syorkan anda rujuk salah satu panduan dibawah ini.

  • Panduan Export mudah.Panduan ini dalam bentuk Ebook dan video.Juga disediakan bengkel praktikal..Anda boleh rujuk pada web itu jika nak hadir ke kelas praktikal.(bengkel terkini akan diadakan pada 24/10/2020}.Bengkel ni untung sikit sebab terus buat sambil dapat bimbingan live dari tenaga pengajar.
  • Panduan Teknik DS.Panduan ini dalam bentuk Video.

Baca juga kisah ini...kisah-bekas-installer-penapis-air/

Please follow and like us:

4 Comments

  1. Abu Al Hamzah

    Salam tuan ,

    Kita nak list barang kena scan code ke?
    Boleh ke manual copy and paste gambar product tersebut.

    Teriam kasih tuan .

    Abu al hamzah

    • admin

      Boleh aje buat secara manual…Ebay ada sediakan kemudahan untuk mudahkan list barang dengan hanya scan barcode.Kemudahan ini hanya untuk list barang melalui mobile phne sahaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *