Menu Close

Cara Mudah Semak Bill TNB.

cara semak bill tnb

TNB telah sediakan Cara Mudah nak Semak bill melalui online.Hanya perlu masukkan no akaun sahaja tanpa perlu daftar sebagai member dan kena log in pula...tentu leceh kan?Jadi saya nak share cara mudah nak check bill anda.

Masa PKP ni pembaca meter tak akan datang...jadi bill yang diberi hanyalah anggaran sahaja.

Amat penting kita bayar setiap bulan supaya tak terbeban bil actual bill di buat....Kalau kebiasaan sebulan RM100....3 bulan dan RM300...mahu tak sesak kita di buatnya.

Kali terakhir bill rumah saya di semak ialah pada 24 FEB 2020...ketika post ini ditulis....pembaca meter masih belum datang...Jangan happy sangat..sebab TNB caj bill bulanan kita secara anggaran mengikut purata penggunaan bulanan bill kita...

TNB telah sediakan cara mudah nak check bill anda.Apa yang perlu anda masukkan ialah no akaun TNB anda.

Boleh check melalui link ini....https://myaccount.mytnb.com.my/Payment/QuickPay/

check bill tnb

1-Masukkan no akaun TNB anda

2-Thick Verify Captcha

3-Click Search.

Jumlah bill semasa termasuk tunggakkan akan dipaparkan.

Boleh lah buat bayaran .

Tahukah cara nak dapat rebate bila bayar bill TNB anda?

Jangan bayar dulu....sebab saya nak share cara nak dapatkan rebate bila bayar bill TNB anda setiap bulan...Bukan setakat bill TNB,ia termasuklah Bill Air,top up tel,bill tel dan sebagainya.Jadi sambil bayar anda akan dapat extra faedah.Macam mana tu?

Saya bayar bill saya melalui Shiroipay.Setiap transaksi mereka akan berikan rebate kepada kita.Jadi sambil jimat belanja...kita juga dapat extra value.

Kalau nak tahu boleh lah baca di sini.

Cara manual baca bill yang tepat.

Sekiranya anda nak tahu bacaan yang tepat...anda boleh baca meter dirumah anda sendiri dan kira kadar penggunaan bill anda sendiri sahaja.

pada bahagian bill tu cuba perhatikan pada bacaan meter....

caranya anda kira bacaan semasa tolak bacaan terakhir dalam bill anda.

jumlah yang anda dapat tu pula darabkan dengan kadar caj per unit dari TNB...itulah jumlah bill yang actual anda...

Boleh lah cuba check sendiri...takut nanti terkejut beruk tengok bill yang betul bila pembaca meter datang rumah check.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *