Covid-19..Langkah Pencegahan awal Untuk Diri Sendiri

Spread the love

6 perkara penting yang boleh anda buat untuk mencegah daripada jangkitan Covid-19.Ia akan membantu mengurangkan risiko jangkitan.Jom sama-sama kita amalkan supaya ia cepat berakhir….

1-Cuci tangan dengan kerap.

Kerap cuci dan bersihkan tangan dengan pencuci tangan berasaskan alkohol atau basuh dengan sabun dan air.Lakukan dengan kerap terutamanya selepas anda berada di tempat awam.

Mengapa?
Mencuci tangan dengan sabun dan air atau menggunakan pencuci tangan berasaskan alkohol membunuh virus yang mungkin berada di tangan anda.

2-Mengekalkan jarak sosial.

Mengekalkan jarak sekurang-kurangnya 1 meter (3 kaki) antara anda dan sesiapa yang batuk atau bersin.

Mengapa?

Apabila seseorang batuk atau bersin, mereka menyembur titisan cecair kecil dari hidung atau mulutnya yang mungkin mengandungi virus. Jika anda terlalu dekat, risiko untuk jangkitan lebih tinggi melalui udara sekitar terutama dari mereka yang ada jangkitan.

3-Elakkan menyentuh mata, hidung dan mulut

Elakkan menyentuh mata,hidung dan mulut sebelum mencuci tangan.

Mengapa?
Tangan menyentuh banyak permukaan dan boleh mengambil virus. Setelah terkontaminasi, tangan boleh memindahkan virus ke mata, hidung atau mulut anda. Dari sana, virus itu boleh memasuki badan anda dan boleh membuat anda sakit.

4-Mengamalkan kebersihan pernafasan

Pastikan anda menggunakan alat penutup mulut dan hidung ketika di tempat awam.

Mengapa?
Virus ini boleh merebak melalui udara . Jika anda memakai alat penutup mulut dan hidung,anda dapat mencegah virus dari terkena anda jika orang terdekat anda bersin dan sebagainya.

5.Dapatkan rawatan awal Jika alami deman dan kesukaran bernafas

Tinggal di rumah jika anda berasa tidak sihat. Sekiranya anda mengalami demam, batuk dan kesukaran bernafas, dapatkan rawatan perubatan.Ikut arahan pihak berkuasa kesihatan tempatan anda.

Mengapa?
Pihak berkuasa kebangsaan dan tempatan akan mempunyai maklumat terkini mengenai keadaan di kawasan anda. Memanggil terlebih dahulu akan membolehkan pembekal penjagaan kesihatan anda dengan segera mengarahkan anda ke kemudahan kesihatan yang betul. Ini juga akan melindungi anda dan membantu mencegah penyebaran virus dan jangkitan lain.

6-Patuh pada arahan pihak berwajib dalam mencegah wabak ini merebak.

Ikuti nasihat yang diberikan oleh kerajaan ,elalui pihak berkuasa kesihatan awam dan tempatan anda atau majikan anda tentang cara melindungi diri anda dan orang lain dari COVID-19.

Mengapa?
Pihak berkuasa kebangsaan dan tempatan akan mempunyai maklumat terkini mengenai sama ada COVID-19 menyebar di kawasan anda. Mereka akan memberi nasihat terbaik tentang apa yang anda perlu lakukan untuk melindungi diri anda.

Langkah-langkah perlindungan untuk orang-orang yang baru atau baru-baru ini dilawati (14 hari lalu) di mana COVID-19 menyebar Ikut panduan yang digariskan di atas.

Tinggal di rumah jika anda mula berasa kurang sihat, walaupun dengan gejala ringan seperti sakit kepala dan hidung kecil yang berair, sehingga anda pulih.


Sekiranya anda mengalami demam, batuk dan kesukaran bernafas, dapatkan nasihat perubatan dengan segera kerana ini mungkin disebabkan oleh jangkitan pernafasan atau keadaan serius lain. Hubungi terlebih dahulu dan beritahu penyedia mana-mana perjalanan atau hubungan terkini dengan pengembara. Mengapa? Memanggil terlebih dahulu akan membolehkan pembekal penjagaan kesihatan anda dengan segera mengarahkan anda ke kemudahan kesihatan yang betul. Ini juga akan membantu mencegah penyebaran COVID-19 dan virus-virus lain.

Semoga kita sama-sama dapat hindarkan dari penyakit ini…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *