kaedah belajar online

Tips dan Kaedah belajar online terbaik.

Spread the love

Pelajaran anak-anak merupakan satu perkara penting kepada kita selaku ibu bapa.Oleh itu kita sanggup berhabis duit untuk tingkatkan pelajaran anak-anak.Kaedah yang biasa kita lakukan ialah dengan menghantar anak ke kelas tambahan selain mengupah guru peribadi untuk anak bagi yang berkemampuan.Atau paling kurang kita beli buku latihan dan buku ulangkaji kepada anak-anak.

Tapi pada masa kini ada satu lagi kaedah yang lebih efektif dan menjimatkan selain kaedah sedia ada.Kaedah itu ialah belajar secara online.Kaedah ini jika kita tahu caranya…ia lebih efektif dan yang paling penting dapat pupuk minat anak-anak untuk belajar.

Apabila mereka minat,mereka akan rajin ulangkaji dan buat latihan tanpa kita paksa.Disamping itu kita boleh pantau mereka.

Kelebihan belajar Online?

Kebiasaannya selepas waktu belajar disekolah,kita akan hantar anak ke kelas tambahan untuk berikan mereka pendidikkan terbaik.Selain itu kita hanya bergantung kepada latihan yang disediakan oleh cikgu.Jika mereka tidak punyai minat dan kesungguhan …kita tak perlu risau tapi jika sebaliknya…ianya satu ketakutan untuk kita kita biarkan mereka belajar sendiri.

Pada masa kini,dengan bantuan teknologi banyak perkara yang dapat kita lakukan….termasuklah cara untuk bantu anak belajar.terdapat banyak kelebihannya …antaranya…

1-Masa belajar yang bebas

Anda boleh sesuaikan masa belajar anak-anak mengikut kesesuaian anda.Tidak seperti kelas tambahan,anak-anak terpaksa ikut jadual yang telah ditetapkan.

2-Akses maklumat lebih cepat

dengan bantuan teknologi setiap maklumat yang kita ingin belajar boleh di akses dengan cepat.

3-Interaktif media yang boleh pupuk minak belajar.

Dengan online kita boleh pelbagaikan kaedah belajar yang lebih interaktif malalui video zoom,games,latih tubi,vido tutorial dan banyak lagi.

 

4-Kos yang minima.

kos utama untuk belajar online hanyalah pada internet sahaja dan alatan lain sperti laptop atau tel.Jika nak dibandingkan dengan kaedah biasa,terpaksa beli banyak buku ulangkaji dan latihan,kos caj kelas tambahan ,kos ulang-alik kelas dan sebagainya.

Keperluan alatan untuk belajar online.

Keperluan utama untuk belajar secara online hanyalah talian internet dan laptop atau smartphone.jika mampu gunakan laptop kerana ianya memberi lebih kemudahan dan banyak fungsi yang tak ada pada smartphone.

Kebanyakkan kawasan kita telah ada talian internet.Cuma perlu langgan data sahaja.Anda boleh pilih talian yang sesuai dengan keperluan anda.Telco seperti Tone Wow dan Redone ada menyediakan pakej internet yang lebih murah.

manakala laptop cukup hanya sekadar yang biasa2 sahaja.tak perlu pilih spec yang mahal-mahal..cukup untuk  boleh akses ke internet.

Tips untuk belajar Online.

Jika tahu cara yang betul…ia akan memupok minat anak untuk belajar.Apabila mereka minat…kita tak perlu lagi paksa mereka.Mereka akan lebih rajin mengulangkaji sendiri tanpa perlu menunggu arahan kita dan cikgu.Dibawah antara tips yang boleh anda amalkan untuk pupok minat anak anda belajar secara online.

1-Tetapkan dan Fokus matlamat belajar.

Anda boleh bantu anak-anak fokus dan tumpu pada satu subjek dan tajuk agar anak tak hilang fokus.Jika tidak dilakukan..anak akan hilang fokus dan tak jelas apa yang beliau inginkan.Sebagai contoh anak anda lemah dalam tajuk tertentu…jadi beri dan pantau isi kandungan yang dapat bantu mereka tingkatkan kemahiran itu.

Jika perlu…buat jadual berdasarkan aspek pelajaran yang ingin anak anda belajar.

2-Tetapkan ruang khas untuk belajar.

Berikan satu ruang khas untuk anak belajar akan memberikan anak rasa eklusif dan memudahkan kita pantau apa yang mereka lakukan.

3-Beritahu dan tunjuk cara terbaik untuk akses bahan belajar di internet.

Ini yang paling penting,berikan pengetahuan kepada mereka tentang cara untuk mengakses bahan belajar di internet.Ianya termaksuk Aplikasi dan laman web tertentu yang boleh anak anda gunakan.Dibimbangi mereka salah guna jika kita tidak tunjukan cara yang betul.

4-Wujudkan interaksi 2 hala.

Jangan biarkan anak berseorangan.Anda mungkin boleh buat zoom meeting bersama kawan dan guru supaya mereka tidak jemu.Atau belajar melalui video yang interaktif.Antara lain boleh buat group whatsapp antara kawan-kawan untuk belajar secar berkumpulan.

Jika anda inginkan cara yang betul-betul efektif..saya syorkan anda langgan portal pendidikkan serendah RM1.05 sehari.Ianya lengkap dah interaktif serta ikut sukatan pelajaran kementerian pendidikkan.

Klik disini untuk join zoom meeting penerangan berkenaan portal ini.Semoga ia dapat bantu anak anda belajar di rumah secara efektif.

Dalam zoom meeting ada diterangkan tentang,kandungan dan kaedah pembelajaran yang disediakan.

Klik disini untuk akses zoom meeting itu.

One response to “Tips dan Kaedah belajar online terbaik.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *