Menu Close

Masalah Astro Tiada Siaran?

Apa yang perlu anda lakukan?

Sampai rumah sahaja duduk disofa ,pegang remorte Astro dan buka….tiba-tiba keluar notis “service Currently Not Available”….mesti bengangkan?Itu masaalah yang biasa terjadi kepada ramai pelanggan Astro.Anda boleh cuba buat sendiri untuk baiki masalah itu.Selalunya hanyalah masalah teknikal sahaja.

ada banyak kemungkinan anda tidak dapat siaran.Antaranya bill ada tunggakkan,teknikal problem,kedudukkan piring Astro telah diubah,Kabel sambungan longgar dan sebagainya.Bagaimana nak kenalpasti puncanya?Anda boleh cuba cara-cara dibawah.

1-Pastikan Akaun Astro Anda Aktif.

Anda boleh check status melalui samaada whatsapp atau Anda Login kat member Area Guna Astro ID anda.Jika belum ada anda boleh buka 1..Percuma sahaja.

Anda boleh Whatsapp guna format di dalam gambar.

Jika status akaun anda disekat…maka anda mesti bayar sekurang-kurangnya tunggakkan bill…baru akaun disambung semula.

Anda juga boleh check status akaun menggunakan Astro ID.Jika belum ada bolehlah daftar dulu.

Lepas daftar Astro Id ,login dan anda boleh check bill anda.Jika Akaun Aktif bermakna Siaran Astro anda tidak disekat.Follow Step seterusnya.

2-Check Kualiti Signal Astro Anda.

Sebelum tu pastikan cuaca elok..kalau hujan lebat…tu sabar sekejap…Biasalah …Kalau hujan lebat memang tiada siaran.Anda boleh follow cara dibawah untuk check kualiti signal.

Step 1-Klik butang Home pada Remorte.

Step 2-Pilih Setting

Step 3-Seterusnya Pilih STB Diagnostik dan tekan OK

Step 4-check kualiti dan kekuatan signal.Pastikan 65% keatas.Jika kurang..bermakna piring astro anda perlu dibetulkan kedudukkan.

Jika kualiti 65% keatas,anda cuba reboot dekoder.

Step 5-Cara untuk reboot dekoder ialah dengan klik pada butang merah pada remorte.Biarkan dekoder off dan buka semula dengan sendirinya.Proses ni seperti kita Refresh dekoder.

Selepas guna step diatas dan masih tak boleh juga…anda boleh hubungi custumer servis melalui nombor 0395453838.Talian dibuka dari 9.00 pagi sehingga 12 malam.

HDCP problem note

Jika keluar paparan seperti disebelah….cuba buat step dibawah.

Problem ini samaada HDMI cable rosak atau port HDMI Tv rosak.

Cuba tukar HDMI cable yang baru..Jika masih jadi juga ertinya port HDMI tv rosak…Anda boleh guna AV cable.

Kalau port HDMI TV rosak…memang kena tukar tv baru le….Cuba tukar HDMI cable dulu…jika ada problem juga…baru tukar ke AV cable.

Komen dibawah jika hadapi masaah astro ….mungkin saya boleh bantu…Maksud saya masaalah teknikal la…..

Share artikel ni kat member yang ada masalah ini…

Jemput Like Facebook Page ini untuk dapatkan maklumat terkini dan promosi terkini untuk astro dan Njoi.

Please follow and like us:

32 Comments

  1. Bibi

    Hi.. Saya nak tanya.. Harini org rumah saya baru pasang njoi… Tapi still takda siaran start jam1 slesai pmsangan tadi.. Dan sy dah call cust service.. Tapi no kad pintar saya sikatakan tidak sah.. Boleh saya tahu macam mana nak buat

    • admin

      Boleh hubungi pemasang atau Whatsapp no ic kat saya…saya tolong check status…whatsapp ke no ini 0194335284

  2. Azlan

    Njoi saya Channel 102,103,106,120, 109 terdapat gangguan dan kadang kadang tak dapat siaran berhari hari…saya ingat tv problem dan saya cuba tukar tv lain tetapi channel masih ada gangguan…saya perasan semenjak tukar pd siaran digital byk channel terganggu…apa perlu saya buat?

    • Mohamad Noor bin Mohamed Gani

      Bagaimana nk dapatkan no akaun astro. Astro saya dh lama terminate. Saya ada tertunggak bil. Klu blh saya nk on balik. Skrg saya dapat siaran INJOI sementara. Astro didaftar atas nama saya Mohamad Noor bin Mohamed Gani ( No ten 819423 atau No kp 730120075045 ) no tel 0189543204. Alamat rumah 246 Lorong Matahari 4, Taman Bunga Matahari, 32400 Ayer Tawar, Perak. Biasa skrg PKP nak g Ipoh tak boleh.

    • Shima

      Astro sy ada masalh teknikal..suami sy sudah try adjust semlm okay dpt siaran tv biasa je siaran astro x dpt..mcm mana tu yea nk adjust lg..

  3. Suzunie Dait

    Hi, saya menulis komen ni bagi pihak akaun astro atas nama mak meetua saya yang bernama Vivian Raun Tujang. kenapa kebanyakan channel saya tak dpt tonton. Selalu keluar signal SCNA sedangkan bill tiada tertunggak dan channel sebelum ini semua dpt di tonton.

  4. Rohaizani rohaidi

    Knapa ye astro njoi rumah makmertua saya takboleh bukak, dekat tv just tulis sila masukkan kad pintar astro yg betul dgn anak panah mnghala ke ats. Saya dh cuba bnyak kali cabut dan psg balik tp still kluar yg same yee?

  5. fara

    salam sye baru pindah rumah baru jadinya astro xde siaran….piring semua dah pasang tgl nk cari siaran je…haritu dh pggl org astro dah tpi dia xpat dtg sebb dh dapat memo xleh kua…boleh ke nak cari siaran sendiri???mcm mane cara nya??

  6. Rahmah

    Sy rasa kad Astro sy rosak..ada cara x nk buat kad baru..Sebb sekarang pkp.. Astro centre x buka..ke kena tgu habis pkp baru boleh buat

  7. Ayie

    Hi…saya mempunyai masalah “HDCP copy protection failed.Please ensure that your TV and HDMI cable are HDCP approved.” siaran HD hanya keluar suara sahaja…dah cube reboot n cabut wayar av masih sama jugak…

    • admin

      kemungkinan port HD tv rosak atau cable HDMI rosak.Jika tukar cable baru masih sama…bermakna Port HDMI tv rosak…

  8. Azizul

    Sy sudah reeboot astro sy tetapi keadaan masih sama. Hanya beberapa siaran sahaja yang ada. 102 103 104 501 dan kebanyakan siaran tergendala. Sebahagian masih ok. Apa perlu sy buat?

  9. Jeff

    Bolehkah kita pakai kad njoi kita ke dekoder orang lain.? Saya dah cuba tp hanya siar tv1 sahaja..channel lain kata saya telah mmasukkan kad astro yang salah.

  10. Jamaludin

    Hai admin, skrin tv hitam dan tiada siaran, sudut atas skrin ada lambang tiga segi di dalamnya piring astro, boleh tahu apa masalah.

    • admin

      kemungkinan ada masalah sambungan dari dekoder ke TV.check keadaan cable kejap elok atau tidak..Jika kejap elok…check input TV betul atau tudak…Jika dah betul bermakna cable rosak…kena beli cable baru.

  11. Rozanah binti Salikan

    Sya pasang Njoi sebelum hari raya hari tu masih under warranty tapi skrg dh tiada siaran.. Bagaimana sya ingin hubungi wakil pemasangan aritu..

  12. azura bt kasim

    Hai admin. Siaran njoi sy tergendala ketika sy sedang menonton tv. Elok2 ada siaran, tiba2 jd service currently not available sedangkan cuaca ok, xhujan. Padahal, org astro baru shj dtg betulkan ptg semlmnya (dia xpnjt bumbung rumah pon..hny tekan dekat alat dia dan charge rm65 – xsmpi 5min dtg betulkan). Pg ni terjd semula SCNA. Apa sy perlu buat? Klu nak panggil org tu dtg semula, sy perlu byr rm65 semula. Biasanya ade brg perlu ganti ke? Dan brp kosnya. Sy takot kena tipu je dgn cina tu..huhu

    • admin

      Call custumer servis buat report semula…untuk makluman…waranty masih ada jika dalam masa 6 bulan diperbaiki oleh technician sah astro…so kali kedua tiada caj…kena buat oficial report.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *