Sejarah Masjid Kobe Jepun

Spread the love

Tidak banyak orang yang menyedari bahawa di kota Kobe terdapat bangunan masjid pertama dan tertua di Jepun. Masjid ini dibina sejak tahun 1928 dan dirasmikan pada Oktober 1935. Masjid ini terletak di Distrik Kitano Kobe dan memiliki bangunan seni bina tradisional Turki. Arkitek masjid itu bernama Czech Jan Josef Svagr. Nama Kobe dalam bahasa Jepun bermaksud Pintu Dewa.

masjid kobe jepun

Pada tahun 1920-an ketika umat Islam di Kobe berkembang akhirnya diputuskan untuk membangun sebuah masjid. Masjid ini pernah ditutup oleh Angkatan Laut Imperial Jepun pada tahun 1943, tetapi dibuka semula hingga kini. Pada tahun 1945 Jepun mengalami kekalahan apabila Amerika Syarikat menjatuhkan bom atom pertama kali dalam perang. Dua bandar menjadi sasaran, Nagasaki dan Hiroshima Atom yang dibom oleh Amerika. Pada masa itu, kota Kobe juga tidak ketinggalan menerima akibatnya.

Ketika bangunan di sekitarnya hampir diratakan, Masjid Muslim Kobe tetap berdiri tegak. Masjid ini hanya mengalami keretakan di dinding luar dan semua tingkap kaca pecah. Bahagian luar masjid menjadi hitam kerana asap dari serangan bom. Tentera Jepun yang berlindung di ruang bawah tanah masjid selamat dari ancaman bom, serta senjata yang mereka sembunyikan.

masjid kobe jepun 2
masjid kobe jepun 4

Masjid ini kemudian menjadi tempat perlindungan mangsa perang. Kerajaan Arab Saudi dan Kuwait menyumbang sejumlah besar dana pengubahsuaian. Tingkap tingkap yang rosak diganti dengan kaca tingkap baru yang diimport langsung dari Jerman. Lampu hiasan baru digantung di tengah ruang solat utama. Sistem kawalan suhu bilik kemudian dipasang di masjid ini.

Kekukuhan Masjid Kobe diuji lagi dengan gempa bumi yang paling dahsyat pada tahun hari selasa 17 Januari 1995. Gempa ini sebenarnya bukan sahaja mempengaruhi Kobe, tetapi juga kawasan sekitarnya seperti South Hyogo, Hyogo-ken Nanbu dan lain-lain. Walaupun hanya berlangsung selama 20 saat, namun gempa ini mengorbankan sebanyak 6,433 orang, yang kebanyakannya adalah penduduk kota Kobe. Di samping itu, gempa bumi Kobe juga menyebabkan kerosakan besar di bandar ini sejauh 20 km dari pusat gempa.

masjid kobe jepun 3
masjid kobe jepun 5

Gempa Besar Hanshin-Awaji adalah gempa terburuk di Jepun sejak Gempa Besar Kanto 1923 yang meragut 140,000 nyawa. Tetapi sehingga kini masjid Kobe tetap berdiri tegak dan digunakan umat Islam di sana sehingga kini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *