Tips Dan Cara Menjadi Dropship Yang Berjaya - My Klik
Menu Close

Tips Dan Cara Menjadi Dropship Yang Berjaya

belajar dropship
Spread the love

Dropship adalah salah satu cara bisnes yang boleh anda ceburi tapi untuk berjaya dengannya anda perlu tahu tips dan strategi yang tepat.Tanpa ilmu dan strategi yang betul akan membuat anda kecewa dan gagal.

Walaupun ianya tidak memerlukan modal,risikonya tetap ada.Jadi amatlah penting untuk tahu tip dan cara yang boleh anda buat untuk cari dan buat dropship dengan berjaya.

Apa itu dropship?

dropship ialah salah satu model perniagaan yang ada di pasaran.Bahasa mudahnya pembekal melanik anda sebagai ejen mereka untuk menjual produk mereka.

Contoh..anda promosi kepada pelanggan sesuatu produk dengan harga RM50.Jadi pelanggan pun bayar kat anda RM50.

Anda pun buat oder dengan pembekal dengan harga kos sebanyak RM40.Keuntungan RM10 anda simpan.

Pembekal akan hantar barang terus kepada pelanggan.

Anda boleh rujuk gambar dibawah untuk dapat gambaran lebih jelas.

maksud dropship

Kelebihan Bisnes Dropship.

 

Apa yang paling best berkenaan bisnes ini ialah anda tak perlu pening nak uruskan stock,dilivery dan support produk.Tugas anda hanyalah dapatkan order dari pelangan.Selepas dapat order..anda buat bayaran kepada pembekal dengan harga kos.Selepas itu anda dah relaks...Pembekal akan uruskan packing barang,hantar terus kepada pelanggan anda.Keuntungan anda boleh simpan terus dari hasil jualan anda.

Antara lain kelebihan bisnes dropship ini ialah

  • Modal yang minima dan hampir tidak perlu modal.Ia bergantung kepada sistem dropship yang disediakan pembekal dan juga kaedah pemasaran anda.Jika anda promosi terus kepada pelanggan,anda boleh terus dapat bayaran dari pelanggan...maka tidak perlukan modal.Tapi jika anda jual melalui laman web seperti shopee dan lazada ia memerlukan anda keluarkan modal dahulu sebelum shopee atau lazada release payment kepada anda.
  • Tidak perlu uruskan stock jualan.Stock dan urusan penghantaran dilakukan oleh pihak pembekal.Jadi anda tidak perlu lagi nak buat semua proses itu.
  • Bebas bekerja.Anda diberi kebebasan bekerja ikut keselesaan anda tanpa terikat dengan pembekal.Jadi anda boleh buat secara part-time sahaja.
  • Risiko yang rendah.Risiko yang minima berbanding anda buat bisnes sendiri.Risiko kerugian akibat barang tiada jualan,tiada keuntungan dan sebagainya anda tidak terlibat.semuanya telah ditanggung oleh pembekal.

Risiko Menjadi Dropship

Antara perkara yang perlu anda kenalpasti sebelum sertai sebarang dropship ialah jenis risiko yang bakal anda hadapi.Bila dah tahu risikonya,anda bolehlah rancang atau bersedia untuk kurangkan dan elakkan risiko itu.Antaranya

  • Risiko ditipu pembekal.Pastikan reputasi pembekal boleh dipercayai.Jangan nanti pelanggan anda tunggu barang tak sampai...anda hilang kredibiliti,duit modal hilang kena pula bayar ganturugi kat pelanggan anda.
  • Risiko persaingan harga.Harga memainkan peranan penting.sesetengah pembekal telah tetapkan harga minima untuk elakkan persaingan sesama ejen.Jadi anda kena tahu cara untuk tentukan harga produk.
  • Risiko kualiti barang tak seperti yang digambarkan.
  • Maklumat yang dibekalkan adalah terhad.Jadi anda kena tahu dan kenalpasti terlebih dahulu kualiti barang yang ingin anda promote.

Bila dah kenal pasti risiko tu...anda bolehlah fikir cara nak minimakan risiko tu

Cara Mencari dropship terbaik.

Pertama sekali cari dulu produk apa yang ingin jual.Bila dah dapat barang tu....baru cari pembekal yang ada buat dropship.

Tapi kat mana nak cari pembekal tu?Ada banyak cara yang boleh anda guna...antaranya
Cari di Shopee atau lazada dan jual secara offline.
Cari di laman web ecommerce pemborong.
cari melalui facebook dan google.

Antara tip yang boleh anda gunakan untuk kenal pasti pembekal terbaik ialah antaranya

  • Telah ada review terbaik dari ejen dan pelanggan mereka.
  • Ada sediakan support untuk anda sebagai dropship mereka dari segi marketing.
  • Hubungi dan cuba berkomunikasi secara offline untuk mengesahkan sesuatu masalah anda dengan pembekal.
Tips menjadi dropship berjaya

Ramai yang dah berjaya menjana income melalui dropship.Anda pun boleh sekiranya anda ilmu dan sistem yang betul.Antara tips yang boleh anda gunakan untuk menjadi dropship yang berjaya antaranya...

  • Pilih produk yang mempunyai permintaan dan kualiti yang baik.
  • Faham cara marketing produk tersebut.Tahu bagimana nak promosi dan dimana nak promosi.
  • Jaga hubungan anda dengan pelanggan anda agar dapat kepecayaan mereka untuk terus membeli dari anda.
  • Cari pembekal yang sediakan bantuan secukupnya untuk bantu anda buat jualan dengan mudah.Seperti bahan promosi dan maklumat produk yang lengkap.
  • ¬†Fokus kepada promosi.Jangan pening nak fikir pasal stock dan penghantaran produk.

Jika anda serius nak belajar buat bisnes dropship ni...saya syorkan anda cuba sertai Duo Hero ni..Mereka ada sediakan panduan lengkap untuk mulakan bisnes dropship.Yang paling best tentang mereka ialah mereka telah sediakan sistem dan support yang tip-top untuk anda.Dah ramai yang berjaya...apa yang perlu anda lakukan hanyalah copy paste sahaja sistem yang telah mereka sediakan.

Antara support penting yang mereka sediakan

  • Bahan marketing.
  • Sistem order dan bayaran.
  • Copywriting produk jualan.
  • Whatsap grop dan fb group.
  • Tutorial video dan banyak lagi.

memang mantop....
Klik disini untuk belajar dengan mereka....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *