cara cari signal astro

Tutorial Cara Cari dan Setting Signal Astro

Spread the love

Artikel ni akan bantu anda yang hadapi masalah nak cari signal Astro.Saya share tutorial cara cari dan setting signal Astro.Pada masa artikel ni ditulis,Technician Astro tidak boleh bertugas jadi kalau hadapi masalah tiada signal bolehlah cuba…step dibawah ini.

Step 1

Kat remote tekan Home dan pilih setting.

STEP 2

Pilih Instalation Setting

Step 3

Masukkan PIN …0000

STEP 4

Pilih satelit setting

Step 5

Pilih Universal dan tekan ok

STEP 6

pilih “01 M3 VL-10982” dan tekan ok

Step 7

Purung kedudukkan piring sehingga keluar indikator warna hijau sekurang-kurangnya 60% keatas.

arah keddudukkan piring boleh la rujuk ikut jiran sebelah….adjust je kedudukkan sehingga dapat signal…

Selamat mencuba….semoga membantu….

Jika ada masalah teknikal seperti tak dapat siaran boleh juga rujuk kat artikel ini==https://my-klik.com/masalah-astro-tiada-siaran/

Related Posts

20 thoughts on “Tutorial Cara Cari dan Setting Signal Astro

    1. ada 2 kemungkinan…
      1-sambungan dari dekoder longgar.jika ketat elok..
      2-Kedudukkan piring telah berubah…

  1. Saya berpindah alamat…. Boleh tak pasang sendiri… ke nak kena setting apa² ?.. Sbb saya cuba pasang dia naik kad pintar tidak sah. Kenapa ya.. Saya dah cuba buka pasang balik.. Pastu off on pon sama.

  2. salam tuan admin, tumpang bertanya.

    1. no PIN semua sama ke? cuma type 0000?
    2. adakah cara setting signal astro ni sama dengan setting signal njoi?
    3. sekarang saya gunakan tv kotak (cable ada 2 connector joint, kedua-duanya berbeza), kalau nak tukar kepada tv flat screen, dia perlu gunakan 2 connector joint yg sama betul x? boleh ke saya potong cable tu dan pasang dengan connector joint yang sama?

    terima kasih.

    1. 1-No pin semuanya sama kalau kita tak tukar.
      2-Cara setting sama sahaja.
      3-sambungan boleh guna hdmi cable atau av cable…dekoder baru hanya support hdmi cable sahaja.kalau tv tiada hdmi port kena beli av converter.

  3. Hi kalau box pvr yg lama ada then kita nak guna box pvr tu boleh kan ?? Then buat cara2 kat atas tu

  4. hai nak tnya kalau nk tukar piring astro yg lain boleh ke? guna dekoder sama piring tukar lain

Leave a Reply

Your email address will not be published.